Prenova stare hiše iz leta 1800


Prenova stare hiše: Lotili smo se obnove 220 let stare kamnite hiše, ki leži na območju Kamnika. V času njenega obstoja so potekala različna rekonstrukcijska dela. Predvsem v novejši dobi, to je zadnjih 50 let, je bilo postopoma izvedenih kar nekaj nesmotrnih gradbenih del, kot so:

  • zidana predelna stena na lesenem tramu, ki je bil v kleti zaradi povesa zasilno podprt
  • hidroizolacija položena na napačni – hladni strani lesa, ki je povzročila hitro propadanje lesenega stropa
  • betonska obtežba celotnega lesenega stropa.

Obnova stare hiše zahteva ogromna znanja in pravilen pristop, zato imamo za vas celovito rešitev. Si tudi vi želite prenove? Prijavite se na brezplačni ogled, izmero ter izris.

Prenova stare hiše: NOTRANJOST PRED PRENOVO

Prenova stare hiše: IZRIS OBSTOJEČEGA STANJA IN PREDLOG CELOVITE PRENOVE

Načrt prenove, je nastal upoštevajoč želje po odprtem prostoru in treh spalnicah z lastno kopalnico. Pri prenovi stare hiše je potrebno upoštevati statične značilnosti stavbe ter najti kompromis med željami in možnostmi. Načrt prenove predvideva rušitev sten, ki niso del prvotne hiše, ampak dodane tekom življenja v njej, ter ne predstavljajo nosilne konstrukcije. V zdaj neizkoriščenem podstrešju, bo nastala čudovita mansarda z dvema spalnicama z garderobnim predprostorom in lastno kopalnico.

Prenova hiše: NOTRANJOST JE PRVI SKLOP CELOVITE PRENOVE HIŠE

Rušitev notranjih sten

Z željo po odprtem prostoru, ki bo združeval kuhinjo, jedilnico in stopnice do mansarde, so bile odstranjene stene med prehodno sobo, kuhinjo in predsobo. Pridobili smo 31m2 velik prostor, ki bo služil za druženje ob jedi in kuhanju. Bivalni prostor bo čudovito popestrila kaminska peč na pelete, ki bo centralno ogrevala celotno hišo. Ostaja stena dnevne sobe, ki je prvotna stena, izdelana iz kamna, debeline 0,5m. Dnevna soba bo ostal ločen prostor za gledanje TV, branje in posedanje ob krušni peči. Ostala bo tudi stena kopalnice in spalnice. Obstoječa kopalnica bo s predelno steno postala lastna kopalnica pritlične spalnice, drugi del pa bo namenjen dnevnemu wc-ju, do katerega dostopamo iz osrednjega prostora. V spalnici je že izdelana odprtina za predvidena vrata v kopalnico.

Odstranitev obstoječega stropa in tramov

Strop je bil izdelan iz lesenih tramov, ki so jih obdelali s trstiko in ometom na spodnji strani, kasneje na nekaterih delih pa še z lesenim ali PVC opažem. V zadnjih 50 letih, so z željo po delnem izkoristku mansarde za sušenje zelišč, iz zgornje strani položili hidroizolacijo in vlili beton. Ker podstrešje ni bilo ogrevano, les pa se je nahajal na spodnji strani hidroizolacije, je kondenzacija povzročila propadanje tramov. Potrebna je bila odstranitev le teh.

Odstranitev tal nad kletjo in betoniranje

Pritličje je tudi delno podkleteno, na območju kleti je bil strop izdelan iz lesenih tramov, ki so bili v kleti vidni, v pritličju pa prekriti s peskom in toplim podom. Večina tramov je bila v dobrem stanju, vendar smo z željo po višjem stropu v kletni shrambi tramove odstranili in obod odstranjenih tal, pripravili za novo konstrukcijo. Po prenovi bo strop kleti 20cm višji, skupna višina pa bo 2,3m.

Konstrukcijska dela

Odstranili smo obstoječi strop, na vrsti je bila izdelava konstrukcije za nov podest v mansardi in pritličju nad kletno shrambo. Izdelali smo leseno konstrukcijo, na katero je položen ladijski pod, ki služi kot podlaga za suhi estrih in talno oblogo, iz spodnje pritlične strani pa bo viden na stropu. Konstrukcija je izdelana po segmentih in oprta na betonski venec izdelan na obstoječih stenah. Pripravljena je tudi odprtina za stopnice.

Menjava prečnega nosilca

Potrebno je bilo zamenjati prečni nosilec, ki je dotrajal. Vanj so se naselili navadni trdoglavci, hrošči, ki jajčeca odlagajo v špranje v les, ličinke pa se z njim prehranjujejo. Na fotografiji je razviden izgled trama in leseni prah, ki je znak za prisotnost škodljivcev. Za odstranitev nosilca smo izdelali podporo, dotrajan tram odstranili, ga zamenjali z novim ter izdelali nov prečni nosilec.

Odstranitev stropa na dnevno sobo

Izdelani so že vsi novi podesti mansarde, zato smo se lotili še stropa nad dnevno sobo. Odstranili smo beton, ki so ga vlili na podstrešju ter odkrili popolnoma zdrave lesene tramove, ki bi jih lahko ohranili, vendar bi v tem primeru višina stropa v dnevni sobi merila le 2,25m, zato smo jih odstranili, pripravili betonski venec na obstoječe stene, namestili lego ter izdelali lesene podeste.

Izolacija mansarde

Trenutno poteka priprava za namestitev paroprepustne folije na spodnjo stran strehe in izolacijo mansarde. Pripravljena je opora iz lesenih desk za namestitev izolacije.

Nadaljevanje sledi…